Η απαράμιλλη τεχνική των Μακεδόνων μεταλλουργών




Η American Society of Jewelry Historians - ASJH ( Αμερικανική Ένωση των Ιστορικών του Κοσμήματος) είναι μία μή κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Η ASJH δημιουργήθηκε και λειτουργεί από εθελοντές που έχουν σαν σκοπό την πληροφόρηση και την εκπαίδευση των ιδίων και του κοινού, σχετικά με θέματα που αφορούν την ιστορία και τις τεχνικές του κοσμήματος. Τα πεδία ενδιαφέροντος της ASJH είναι η ιστορία του αρχαίου και νεότερου κοσμήματος, οι πολιτιστικές επιδράσεις πάνω στη σχεδίαση και την χρήση των κοσμημάτων, σπουδαίοι σχεδιαστές κοσμημάτων του παρελθόντος, η ιστορία των διάσημων οίκων κοσμημάτων, και η παροχή πληροφόρησης σε συλλέκτες κοσμημάτων. Μέλη της ASJH δεν είναι μόνο επιστήμονες ιστορικοί του κοσμήματος αλλά και συλλέκτες κοσμημάτων, κοσμηματοπώλες, σχεδιαστές κοσμήματος, γεμολόγοι αλλά και ιδιώτες που απλώς έχουν πάθος με το αρχαίο, το παραδοσιακό και το σύγχρονο κόσμημα.
     Η ASJH διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται. Η Dr. Monica M. Jackson είναι αρχαιολόγος ειδικευμένη στις περιοχές της Μεσογείου του Αιγαίου και της Μαύρης θάλασσας. Έχει συμματάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το θέμα με το οποίο έχει εκτενώς καταπιαστεί είναι το κόσμημα της Ελληνιστικής περιόδου. Έχει συγγράψει έρθρα και έχει εκφωνήσει διαλέξεις σχετικά με την επίδραση της σημαντικής αυτής παράδοσης στον πολιτισμό μας.  Στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 η DR. Jackson θα εκφωνήσει διάλεξη στο Fashion Institute of Technology στη Νέα Υόρκη με θέμα "The Hidden Techniques  of the Macedonian Goldsmiths" (Οι μυστικές τεχνικές των μακεδόνων χρυσοχόων).


      Το επίπεδο της μεταλλουργίας στην αρχαία Μακεδονία ήταν άγνωστο μέχρι το 1977 οπότε ξεκίνησαν να 'έρχονται στο φως τα εκπληκτικά ευρήματα που υπήρχαν στους τάφους των βασιλέων, από την ομάδα του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμαρα και σίγουρα για πολλά χρόνια ακόμη φέρνοντας στην επιφάνεια συνεχώς πλήθος δημιουργημάτων μιας πολύ προηγμένης μεταλλουργίας. Υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και των απλών ανθρώπων για την Μακεδονία τον Μέγα Αλέξανδρο και τα αριστουργήματα που βρίσκονται στα μουσεία μας και δυστυχώς στις αποθήκες. Τον Οκτώβριο μία ακόμη έκθεση οργανώνεται στιο Λούβρο.
     Οι έλληνες, κληρονόμοι της σπουδαιότερης παγκόσμιας κληρονομιάς στο χώρο της μεταλλουργίας και του κοσμήματος, πρέπει σε προτεραιότητα να σκύψουμε πάνω σε αυτό τον θησαυρό, να τον μελετήσουμε και να τον αναδείξουμε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο ή την ερώτησή σας